Tel.: +420608902070  Email : info@coffeetrade.cz  

První kavárna v Evropě

10.10.2022

První kavárna v Evropě

První věrohodné zprávy o obchodování s kávou a o budování kaváren v Evropských podmínkách pocházejí už z roku 1683, tehdy byla otevřena první kavárna na Evropském kontinentu Caffé Florian v Benátkách.

 

Trvalo několik desítel let, než se neoblomní obchodníci s vínem a jinými nápoji přestali obávat silné konkurence a dovolili, aby se na březích Benátských kanálů otevřeli prvni kavárny. Dříve zámerně o kávě prohlašovali, že je nápojem satana a měla by být zakázana.

 Tehdejší papež Klement VIII (1592 – 1605) po ověření účinků kávy na vlastní organismus, namísto jejího zatracení  jednoznačně prohlásil, že :" káva by měla být pokřtěna, aby se z ní stal pravý křesťanský nápoj". Tato skutečnost velmi napomohla tomu že docházelo k otevírání kaváren a v podstatě dalo signál k začátku rozvoje kavárenského života v Italii, v Benátkách především.

 Žádná z Evropských kaváren, jakož i kaváren ve světe nebyla a dodnes není tak známá a proslavena jako Caffe Florian. Jejím majitelem byl Floriano Francesconi nekorunovaný vládce tehdejší éry Evropských kaváren. Caffé Florian je umístěna na náměsti Svatého Marka ( Piazza San Marco ). Její interiér je rozdělen do malých salonků, z nichž každý má své pojmenování ( Sala del Senato, Sala Del Cinese, Orientale, Degli Uomini Illustri, Stagiony, Liberty ) všechny místnosti jsou zařízene tím nejlepším dobovým nábytkem. Dnes již starožitný interiér hýří doplňky nejlepšího Italského umění. Zdi jsou vyzdobeny jemnými štuky, freskovanými malbami starších mistrů a nacházejí se zde stolky ze dřeva a mramoru zdobené zlatými intarziemi. Tato honosná kavárna stále evokuje dobu svého vzniku, i když prošla drobnými rekonstrukci. Na šálek té nejlepší 100% Arabicy se zde setkávali velikáni své doby jako Thomas Mann, Casanova, Lord Byron, Claude Monet, Marcel Proust, Wolfgang Goethe a mnoho dalších.

 

Dodneška Vás okouzlí atmosféra kavárny Caffe Florian, stačí se jen posadit a nechat se unášet tou nezapomenutelnou atmosférou. Za zmínku jistě ještě stojí, že Caffe Florian funguje bez přerušení provozu již více než 290 let. Ochutnejte i Vy kávu Caffe Florian

Vytvořeno systémem www.webareal.cz

ZmRiYjJi