Tel.: +420608902070  Email : info@coffeetrade.cz  

Espresso (historie, odkud pochází, obecné informace )

24.06.2024

Espresso (historie, odkud pochází, obecné informace )

Kde a jak vzniklo espresso ?

Víte, kde se vypilo první espresso na světě ? Nebudeme Vás napínat – kde jinde než v Itálií, která je kolébkou kávy a první zmínky o espressu pocházejí právě odtud. 

První espresso kávovar byl patentován již v roce 1884. Jednalo se o stroj, který fungoval na stejném principu jako dnešní kávovary. V současném designu je používán od roku 1901. Největší rozmach jeho používání byl zaznamenán po druhé světové válce. Italové mohli za vlády Mussoliniho kávovníkové zrna nakupovat pouze z Etiopie, kterou tehdy okupovali. Vzhledem k tomu, že káva připravovaná z Etiopského zrna obsahovala mnoho tříslovin, italům moc nechutnala. Italové dále zkoušeli a lámali si hlavu nad tím  jak připravit tu "dokonalou " kávu která by uvolnila ze sebe jen to nejlepší a nejvíce aromatických látek a zároveň by uspokojila chuťové pohárky. To se podařilo, když se po středně jemném mletí kávovníkového zrna pod tlakem vpustila pára.

 

Espresso se odvozuje od italského slova s významem "dát pod tlak", což naznačuje i samotný postup přípravy kávy.Jak bylo zmíněno, tlak je velmi důležitý předpoklad pro přípravu správného espressa a kávovar by měl vždy disponovat tlakem minimálně 15barů ,aby došlo ke správné extrakci kávy . Espresso je způsob spaření správně pomletého praženého zrna kávovníku. Tlak je to co činí pravé espresso výjimečné. Espresso je silné a velmi aromatické. Úspěch a obliba tkví ve způsobu jeho přípravy. Podle kávových odborníku je jeho příprava jednou z nejtěžších a nejnákladnějších, ale zároveň i nejkvalitnějších způsobu přípravy kávy. Přes jemně namleté pražené kávovníkové zrno se protlačí voda. Pro přípravu espressa jsou ideální zrna s malou kyselostí ( aciditou ).Zá zmínku jistě stojí i fakt, že díky krátké době extrakce tj. 25-30 sekund.( ideálně 28sekund ) dojde k tomu, že z kávového zrna se vyextrahuje jen to nejlepší a proto je espresso zařazeno mezi velmi zdraví prospěšné nápoje. 

Ukažme si si pár předpokladů kvalitního espressa 

  • extrakce 25-30 sekund ( ideálně 28 sekund )
  • množství nápoje by mělo být 35 ml
  • množství kávy by mělo být od 7-9 g ( dle poměru Arabica/Robusta )
  • tlak v páce 9 barů
  • šálek o objemu 60-90 ml.
  • vždy musí být "crema", která by měla být takové konzistence, že když do ní fouknete - opět se zatáhne zpět. 
  • vždy podáváme do hrubostěnného porcelánu, nikdy do tenkostěnného z důvodu rychlé ztráty teploty.
  • vždy do předem nahřátého hrnku.
  • ideální teplota okolo 90 stupňů. 

"Je to bohatá, sladká vůně doplňená pevnou a bytelnou "cremou", která z espressa dělá ten dokonalý nápoj"

Vytvořeno systémem www.webareal.cz

MTgxM